Oikeusministeri Antti Häkkänen on tehnyt hyvää työtä. Kansalaisten ja yleisen oikeustajun mukaisia lakiesityksiä on tehty useampia. Tänään mediassa oli vaatimus kovemmista rangaistuksista yleensä ja sakon muuntamisesta vankeudeksi. Rangaistusasteikot ovat mielestäni melko hyvin kohdillaan. Joidenkin rikoslajien osalta asteikkoja olisi muutettava, jotta poliisin mahdollisuudet käyttää pakissa olevia työkaluja tulisi mahdolliseksi.

Kovempien rangaistusten ongelma ei siis niinkään ole voimassa oleva lainsäädäntö, vaan se kuinka oikeudessa rangaistuksia jaetaan. Nythän tuomiot ovat lähes poikkeuksetta asteikkojen alapäästä, lähes joka rikoslajissa. Tähän kun saadaan muutos, niin ei tarvita lainsäädännöllisiä toimia. Tuomioistuimet ovat riippumattomia – se vaan pistää ihmettelemään, että miten ne kaikki osaavat mitata samalla tavalla alakanttiin. Johtunee varmaan siitä, että instituutio on riippumaton. Tuomarit eivät. He paukuttavat pöytään tuomiot kehä kolmosen sisältä lähetettyjen sapluunoiden mukaisesti. Eli pitäisikö sitä sapluunan kirjoittajaa pikkaisen tuuppia todellisuuteen?

Valitettavasti Häkkäsen työ uhkaa jäädä kesken. Jos seuraava oikeusministeri tulee nykyisistä oppositiopuolueista – mistä tahansa – niin tulemme näkemään sellaisen oikeusvaltion alasajon, että oksat pois. Tämä yleisen oikeustajun näkökulmasta katsottuna. Kyllä silloin alkaa toimet tuomioiden alentamiseksi, syytteiden määrän vähentämiseksi sekä esitutkinnan edelleen monimutkaistamiseksi (ettei rikokset selviäisi). Tätä kehitystä kansalaiset kertovat vastustavansa. Toivotaan, että se muistuu mieleen, kun keväällä äänestyskopissa numeroita lappuun kirjailee.

Ihan nopeana käytännön tarpeena esitän ensisijaisesti, että törkeän kuolemantuottamuksen rangaistuksen alarajaksi muutetaan vähintään kaksi vuotta vankeutta. Toissijaisesti esitän, että se lisätään pakkokeinolain 10 luvun erikseen mainittujen rikosnimikkeiden listaan ja mahdollistetaan poliisin eräiden työkalujen käyttö.

Rosvot linnaan ja turvaa tavalliselle kansalaiselle!

 

 

Huumetestit on otettava käyttöön jo koulutukseen hakuvaiheessa!
Palloliiton selitykset
Kinnusen Jari