Tänään opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen reagoi nopeasti opettajien huoleen siitä, että joitakin oppilaita oikeasti otettaisiin töihin siihen ammattiin, mihin heidät puoliväkisin tai väkisin koulutetaan. Suurin osa toki hakeutuu ihan itse aloille ja opiskekee innolla tulevaan ammatiinsa. Osan motiivit hakeutua aloille, joissa työskennellään haavoittuvassa tilassa olevien kanssa, on varmasti kyseenalaiset. Siksi soveltuvuuskokeet eivät riitä!

Huumetestit tulisi ottaa käyttöön jo koulutukseen hakeutumisvaiheessa. Sen verran usein on tullut vastaan näitä ”pilvenveikkoja ja -venloja” hoito-, lapsi-, ja vanhustyössä, että enää ei huolestuta pelkästään vähäinen työntekijöiden määrä, vaan myös heidän motiivinsa tehdä työtä, johon on koulutettu.

Samalla, ennen koulutukseen valintaa, tulisi pyrkiä varmistumaan siitä, onko henkilöllä muita riippuvuuksia. Tosin peliriippuvuutta voi olla hankala haastatteluin todentaa. Samoin kuin on vaikeaa haastatteluilla todentaa seksuaalista mieltymystä lapsiin tai vanhuksiin.

Jos joku ihmettelee miksi pitäisi testata, niin totean, että siksi, koska on olemassa ihmisiä, jotka metsästävät heikkoja uhreja ja käyttävät hyväkseen joko ihmistä itseään, hänen lääkkeitään taikka hänen rahojaan ja muuta varallisuutta. Tai myy saamansa tiedot eteenpäin. Siksi.

 

 

Ei kaikki edunvalvonta pyri horjuttamaan demokratiaa!
Oikeusministeri Antti Häkkänen on tehnyt hyvää työtä
Kinnusen Jari