Henkilö

Kinnusen Jari

Tehtävät kansanedustajana:

Perustuslakivaliokunta (jäsen) 19.9.2022–
Lakivaliokunta (varajäsen) 4.3.2022–

Liikenne- ja viestintävaliokunta (jäsen) 14.09.2021–

• rikosylikomisario, tutkinnanjohtaja, varanotaari, hallintotieteiden maisteri

• Nokian kaupunginhallituksen jäsen

• Pirkanmaan aluevaltuutettu

• suurperheen isä, kuuden lapsen isoisä

• ex-rauhanturvaaja / kriisinhallinnan veteraani  (mm. poliisikoulutustehtävät Afrikassa ja Balkanilla)

• neuvotteluja suosiva, erittäin kokenut, tarvittaessa kovienkin päätösten tekijä

• aito luonnon ystävä jolle ympäristön suojelu on enemmän kuin pelkkä virkatehtävä

Hei.

Joku saattaa miettiä millaisen taustan omaavaa ihmistä äänestää, jos minulle äänensä osoittaa. Tänne somemaailman ei tietenkään voi aivan kaikkea kirjoittaa mutta kerron seuraavassa jotain menneisyydestäni, jotta se mahdollisesti voisi helpottaa ratkaisun tekemistä.

Olen Kotkan poikii, syntyjäni Metsolasta. Koivulan, Mäntykankaan, Tampereen, Rauhalan, Hovilan, Kotkansaaren, Turvalan, Metsolan, Korelan, Helsingin ja Kotkansaaren kautta Nokialle asettunut.

Kuten huomaatte, asuinpaikkoja on melkoisesti. Yhdeksän ensimmäistä liittyvät lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Salaisuus ei ole, että meidän kotiporukan elämä oli parisuhdeturbulenssia ihan kaikilla mausteilla.

Tutuksi tuli yksinäisyys, väkivalta, nälkä, viha ja uhma. Tutuksi tuli myös ruuan hankkimiseksi tehdyt laittomuudet alle 15-vuotiaana, tappelut ja jengiytymisen alku.

Erinäisten vaiheiden jälkeen pappani ajoi Kotkasta kahdella pyörällä hakemaan pikkupojan Karhulasta. Ajoin sillä toisella Kotkaan.

En palannut enää ydinperheeseen. Oireilin toki, mutta samalla päädyin salille. Tein jo tuolloin oikeita töitäkin, mikä nykyään taitaisi kai olla isokin rikos.

Äiti otti ja kuoli alkuvuodesta 1973. Siitä seurasi yllättäen hyviä muutoksia. Isän kuolema 1975 ei tullut yllätyksenä.

Nuo pari vuotta olivat merkityksellisiä, sillä ymmärsin keskittyä kouluun. Yläaste päättyi juhlapuheeseen ja 9,7 keskiarvoon. Lukioaika meni aluksi käteen mutta löytyihän se puristus viimein, ja ihan hyvillä papereilla pääsin pihalle.

Töitä olin tehdyt jo 14-vuotiaasta lähtien säännöllisen epäsäännöllisesti – lähinnä kesäisin, mutta mm. tukihenkilönä muulloinkin. Ja tuolloin orpo lapsi sai eläkettäkin. Hommia tein satamassa ja maalausliikkeessä.

Hain kauppikseen ja pääsin sisään. Onneksi en mennyt, vaan pääsin toisella yrittämällä Poliisin Kurssikeskukseen.

Sieltä valmistumisen jälkeen suoraan Hesaan, sitten Kotkaan ja lopulta vuonna 1986 Tampereelle töihin.

Matkan varrella on kouluttauduttu muutamalla sadalla opintoviikolla ja kolmella tutkinnolla, kierretty maailmaa eri kriisinhallintatehtävissä ja myös kouluttamassa poliiseja sekä sotilaita. Hommia on tiiviimmillään painettu lähes 24/7.

Tällä matkalla on kasvatettu kuusi lasta, jotka ovat itsellisiä ja rehellisiä, työtä tekeviä ihmisiä. Lapsenlapsia on viisi ja yksi lisää tulossa. Nyt vihdoin alkaa olla aikaa panostaa laajemmin yhteisten asioiden hoitamiseen.

Ja tässä sitä mennään, kokemuksista rikkaana.


Jari

”Arvostan Jarin kykyä asettua ohjattaviensa asemaan, ymmärtää miten eri kulttuureissa toimitaan ja soveltaa ihanteellista teoriaa käytännön työksi. Luulen, että juuri nuo ominaisuudet ovat tehneet hänestä myös poikkeuksellisen menestyneen rikostutkijan.”

Kalle Liesinen, rauhanturvaaja, eversti evp.

Järkeä ja jämäkkyyttä eduskuntaan

Kinnusen Jari