” Tämä oli pitkän harkinnan tulos. Periaatteeni on ollut, että jos on jotain, mitä arvostelet, niin perässä räksyttäminen ei ole paras tapa ”

Kinnusen Jari

• rikosylikomisario, tutkinnanjohtaja, varanotaari, hallintotieteiden maisteri

• Nokian kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu (Kok)

• suurperheen isä, viiden lapsen isoisä

• ex-rauhanturvaaja / kriisinhallinnan veteraani  (mm. poliisikoulutustehtävät Afrikassa ja Balkanilla)

• neuvotteluja suosiva, erittäin kokenut, tarvittaessa kovienkin päätösten tekijä

• aito luonnon ystävä, jolle ympäristön suojelu on enemmän kuin pelkkä virkatehtävä

Minusta

Olen Kotkassa syntynyt hallintotieteiden maisteri, varanotaari ja poliisipäällystötutkinnon suorittanut kokenut poliisimies, sekä suurperheen isi. Perheessämme on kasvatettu kuusi lasta aikuiseksi, viisi tytärtä ja yksi poika. Nyt odottelemme kuudetta lastenlasta. Pirkanmaalla olen asunut vuodesta 1986. 

Poliisiuran lisäksi minulla on mittava kansainvälinen ura kriisialueilta. Olen toiminut kuudessa eri kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-Idässä ja Balkanilla, sekä koulutustehtävissä Afrikassa yhteensä noin kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Nuo ajat kasvattivat minua töiden haasteellisuuden ja vaativuuden vuoksi. Saadut kokemukset asettavat ihmisen elämän hieman toisenlaiseen valoon kuin Suomessa.

Yhdistystoiminta on minulle tuttua, olen ollut mukana mm. perustamassa Kotkan seudun silloista sijaiskotiyhdistystä. Kyseinen toiminta on sydäntäni lähellä, sillä jäin itse jo nuorena poikana orvoksi, ajautuen vähäksi aikaa elämässä pahasti sivuraiteille. Tiedän omista nuoruuskokemuksistani mitä tämän hetken muotitermi – syrjäytyminen – todellisessa elämässä tarkoittaa. Siksi lasten ja nuorten auttaminen on minulle erityisen tärkeä ”missio”.

Kuulun myös Nokian reservin upseereihin ja olin vuosia Boxing Club Nokiassa valmentajana ja puheenjohtajana. Olen kansainvälisen poliisiyhdistys IPA Finlandin Suomen puheenjohtaja.

Silloin kun minulla on vapaata, ulkoilen koiran ja vaimon kanssa, luen dekkareita ja tieteen uusimpia uutisia. Seuraan muutenkin aktiivisesti uutisvirtaa. Kesällä mökkeilen Haminassa.

Politiikasta

Politiikasta olen ollut aina kiinnostunut, jo vuodesta 1978, jolloin pääsin ensimmäistä kertaa vaikuttamaan äänestämällä. Olin ensimmäisen kerran vaaleissa ehdokkaana yläasteen oppilaskunnan hallitukseen. Olen ollut aina kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja ihmisistä. Se oli myös yksi syy, miksi aikoinaan hakeuduin poliisiksi. Politiikkaan päädyin vasta myöhemmällä iällä, koska nyt minulla on aikaa perehtyä ja panostaa siihen.

Viimeinen sysäys politiikkaan siirtymisestä tuli viime kunnallisvaaleissa, kun päätin asettua ehdolle. Minut  valittiin Nokian kaupunginvaltuustoon  ryhmän kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä. Sen johdosta sain heti aitiopaikan kunnalliseen päätöksentekoon, koska minut valittiin valtuuston 1. varapuheenjohtajaksi. Tässä ominaisuudessa osallistun myös kaupunginhallituksen työntekoon läsnäolo- ja puheoikeudella. Koen, että olen pystynyt vaikuttamaan ja politiikkaan lähtöni oli oikea ratkaisu.

Arvot

Arvostan perinteisiä suomalaisia arvoja. Suoraselkäisyys, sanansa pitäminen ja toisen kuunteleminen ovat minulle tärkeitä asioita ja elämässä pärjäämisen edellytys.

Tavoitteeni

Minulle tärkeitä teemoja ovat turvallisuus, yrittäjyys ja ympäristö.

Haluan olla mukana muuttamassa yhteiskuntaamme niin, että heikoimmatkin pysyvät tässä kehityksessä mukana. Että heidänkin elämänsä olisi turvattu.

Yhteiskuntamme on oltava oikeudenmukainen myös siten, että rikolliset saavat rangaistuksen joka on suhteessa heidän tekoonsa.

Rikoksen uhrin asema on tällä hetkellä kestämätön Suomessa. Uhrien asemaa tulee parantaa siten, että heillä on mahdollisuus kohtuullisen hintaiseen oikeusapuun omassa asiassaan siten, että vahingonkorvausmekanismi ulotetaan koskemaan kaikkia rikoksia, ja että korvaus koetaan oikeudenmukaiseksi.

Rehellinen yrittäminen luo mahdollisuuden työllistää ja huolehtia työntekijöistä reilusti. Yrittämisen riskin tulee kannattaa.

Haluan tuoda realismia mukaan ympäristöasioiden kehittämiseen, jotta elinmahdollisuudet säilyvät Suomessa niin maaseudulla kuin kaupungissakin.  Luonnosta tulee huolehtia niin, että tulevatkin sukupolvet pystyvät nauttimaan siitä.

 

Jari

JARILLE 20 KYSYMYSTÄ

1. Nimi?
Jari Kauko Nestori Kinnunen

2. Ammatti?
Poliisi, rikosylikomisario

3. Syntymäpäivä?
15.4, oli kuulemma tosi pitkä perjantai 😄 Toivottavasti ensiksi 14.4 juhlitaan vaalien hyvää tulosta ja juhlat jatkuvat sitten synttäkahvittelulla heti perään.

4. Keitä sinun perheeseen kuuluu?
Vaimo, kuusi lasta ja saman verran lastenlapsia.
5. Kuvaile luonnettasi kolmella sanalla?
Avoin, luottavainen ja ”särmä”.
6. Mitä teet mieluiten vapaa-ajallasi?
Olisin mökillä meren äärellä ja ihmettelisin maailmaa lastenlasteni kanssa.
7. Mitä haluaisit elämässäsi saavuttaa kansanedustajuuden lisäksi?
Yksi kriisinhallintaoperaatio menisi vielä, vaikkapa Afrikassa.
8. Mieluisimmat mökkipuuhasi?
Pikku askartelu ja mökin tuunaus sekä tietenkin kalastus.
9. Mitä tekisit jos voittaisit lotossa?
Ottaisin pienen hengähdystauon työkiireiltä ja nauttisin läheisteni seurasta.
10. Minkä kohteen valitsisit, jos saisit lahjoittaa 10 000 € hyväntekeväisyyteen?
Valitsisin kohteeksi Pelastakaa lapset ry, joka tekee erittäin tärkeätä työtä lasten hyväksi.
10. Minkä kohteen valitsisit, jos saisit lahjoittaa 10 000 € hyväntekeväisyyteen?
Valitsisin kohteeksi Pelastakaa lapset ry, joka tekee erittäin tärkeätä työtä lasten hyväksi.

11. Mikä sinua suututtaa tässä maailmassa?
Kaikenlainen äärikiihkoilu.
12. Sinun ilmastotekosi?
Pieniä käytännön tekoja kuten kierrätyksen lisääminen ja kotimaisten tuotteiden ostaminen sekä ulkomaan huvimatkojen vähentäminen.
13. Mitä töitä tekisit jos et olisi poliisi?
Aktiivisena ja toimeliaana kaverina olisin varmasti yrittäjä.
14. Mitä kerrot Suomesta ulkomaalaisille?
Kertoisin Suomen upeasta ja puhtaasta luonnosta, luotettavista ihmisistä ja meidän eriskummallisista tavoista. Varmasti myös yhteiskuntajärjestyksestä, politiikasta, historiasta ja taloudesta – ihan kaikesta siis.
15. Mitkä kolme paikkaa esittelisit Suomesta?
Esittelisin Kotka-Hamina saariston, Lapin tunturikohteet sekä Pirkanmaan helmet.
16. Onko sinulla lemmikkejä?
Perheessämme on reilu vuoden vanha labradorinnoutaja Resu.
17. Miten eläkeläisiä voi aktivoida?
Yksin asuvia eläkeläisiä pitäisi aktivoida mukaan yhdistyksiin ja tapahtumiin. Laitoksissa asuvien kuuluu saada enemmän ulkoilua ja jotain kivaa ulkopuuhastelua, vaikkapa puutarhanhoitoa.
18. Millainen on hyvä ystävä?
Luotettava ja hyväsydäminen.
19. Mitä eväitä pakkaat metsäretkelle?
Sissimuonaa ja kalastusvälineet omiin tarpeisiin. Jos lastenlasten kanssa liikutaan, niin voikkoleivät ja pussillinen kanelipullia.
20. Lempitouhut lastenlasten kanssa?
Ihan arkisia askareita, ulkoilua, lukemista ja lautapelejä.

”Arvostan Jarin kykyä asettua ohjattaviensa asemaan, ymmärtää miten eri kulttuureissa toimitaan ja soveltaa ihanteellista teoriaa käytännön työksi. Luulen, että juuri nuo ominaisuudet ovat tehneet hänestä myös poikkeuksellisen menestyneen rikostutkijan.”

Kalle Liesinen, rauhanturvaaja, eversti evp.

Järkeä ja jämäkkyyttä eduskuntaan