Alla hyvä ja ajatuksia herättävä artikkeli. Lasten huostaanottoa ja sijoittamista sijaisperheisiin tehdään yhä enemmän. Valitettavasti sijoittamista ajatellaan liikaa rahan kautta. Ei nähdä, että sijaisperhe on parhaimmillaan sitä parasta ennalta estävää toimintaa lapsen ja nuoren matkalla kohti omaa tulevaisuuttaan.

Onnistunut sijoitus on parempi tae sille, että ihmisestä loppujen lopuksi kasvaa aktiivinen yhteiskunnan jäsen kuin se, että pyritään loputtomasti tukemaan rikkinäistä, elämänhallinnan kadottanutta biologisten vanhempien perhehelvettiä. Mutta, myös sijaisvanhemmuus saattaa muodostua raskaaksi ja siksi tulee panostaa sijaisvanhempien koulutukseen ja heidän jaksamisensa tukemiseen.

Sijoitetuilla usein on polullaan mutkia ja kompastuskiviä. Näiden kohdalle sattuessa sijaisperhe saattaa tarvita tukea. Ei ole mitään järkeä pompottaa lasta sijoituspaikasta toiseen. Pitkäaikainen sijoitus saman tutun ja turvallisen sijaisperheen hoivassa takaa parhaan tuloksen. Panostaminen sijaisperheeseen kannattaa ja ”maksaa” varmasti itsensä takaisin kun lapsista kasvaa itsestään huolehtimaan kykeneviä aikuisia, jotka eivät jaa omille lapsilleen biologisilta vanhemmilta usein periytyvää yhteiskuntapudokkaan elämää.

Ennalta estäminen on edullisinta!

 

YLE:
Neljän huostaanotetun tytön tarina
Lue kirjoitus

 

Päättäjät, herätkää nyt edes tähän todellisuuteen!
Mietteitä pakolaisten palautuksista
Kinnusen Jari